AKO VZNIKÁ MED
Med, rovnako ako všetky včelie produkty, vzniká vďaka skvelo organizovanej spolupráci včelieho spoločenstva.
Samotný vznik medu je komplikovaným procesom. Najskôr včely robotnice zozbierajú kvetový nektár či medovicu (medovica = sladká šťava, ktorú vylučujú listy niektorých rastlín alebo rastlinné vošky) a odovzdajú ho úľovým včelám. Zozbieraný produkt sa nazýva sladina a slúži ako potrava včiel v úli. Počas potravinového reťazca je sladina včelami niekoľkokrát kontrolovaná a znovu odovzdaná ďalej. V tomto období v nej prebehnú dôležité chemicko – fyzikálne procesy, vďaka ktorým sa zo sladiny pomaly začne stávať med. Sladina je obohatená o látky pochádzajúce zo včiel, zároveň sa v nej štiepia cukry a odparuje sa voda, čím dochádza k jej hustnutiu. Vďaka tomuto procesu je med tiež konzervovaný na neobmedzene dlhú dobu. Hneď ako je med správne zahustený, plnia ním včely bunky plástov až po okraj. Každú z buniek potom zaviečkujú ochrannými voskovými viečkami. Takto med ďalej zreje až do obdobia medobrania.
Aké druhy medu existujú?
V závislosti od pôvodu sladiny, ktorá bola použitá, rozlišujeme med kvetový (nektárový) a medovicový, niekedy označovaný ako lesný.
Kvetové medy možno ďalej deliť podľa kvetov, ktorých nektár slúžil k výrobe medu. Rozoznávame tak napríklad agátový med jemne zelenkastej farby alebo repkový či lipový med v odtieňoch žltej. Všetky kvetové medy sú ľahko stráviteľné a majú vysoký obsah glukózy.
Medovicový med je na rozdiel od kvetového tmavohnedý až červenohnedý. Líši sa aj zrelšou vôňou a ostrejšou chuťou. Medovicový med sa získava hlavne z medoviny (sladkej šťavy vzniknutej z hmyzom prefiltrovanej miazgy rastlín) a má vysoký obsah minerálnych látok.
Niekoľko zaujímavostí alebo k čomu všetkému sa používa med
Med má vďaka svojim unikátnym vlastnostiam veľmi široké uplatnenie. Má liečivé účinky a pomáha pri rôznych zdravotných problémoch. Vďaka svojim vlastnostiam pozitívne pôsobí na zažívanie, pomáha pri ochorení obličiek a blahodárne pôsobí aj na kosti.
Med sa používa aj v kozmetickom priemysle. Vďaka hojivým účinkom medu na pokožku sa používa ako zložka hydratačných a výživných krémov či šampónov. Rovnako môže byť aplikovaný priamo na pokožku, urýchľuje hojenie rán a minimalizuje tvorbu jaziev a pľuzgierov.
Med tiež obsahuje rad látok, ktoré bránia vzniku zubného kazu. Na rozdiel od sladkostí z repného cukru, tak neprispieva ku kazeniu zubov.
Najbežnejšie je, samozrejme, použitie medu v kuchyni. Med je častou ingredienciou pri príprave múčnikov, šalátov a hlavných jedál. Väčšina z nás si ho asi najviac spája s raňajkami. Z medu ale možno pripraviť aj rad ďalších pokrmov, ako napríklad chutný medovník, či medové lievance. Do medu sa nakladá aj mäso, alebo sa z neho pripravujú zálievky.
Vedeli ste, že…
včely robotnice prenášajú naraz 40 mg nektáru či medovice. Letia tak s nákladom, ktorý predstavuje až 40 % ich hmotnosti.
za jeden deň je včelstvo schopné doniesť viac ako 5 kg nektáru alebo medovice
včelstvo spotrebuje ročne asi 30 kg medu
včelstvo dokáže zhromažďovať nektár a peľ z okruhu väčšieho ako 5 km
včely spolu komunikujú a vymieňajú si informácie pomocou tancov
VČELÍ PEĽ
Včelí peľ je ďalší včelí produkt, ktorý má mnohé zdravotné pozitíva – ale pozor, pri jeho prvej konzumácii buďte opatrní… Včelí peľ vzniká už na rastlinke potom, ako ho včela spojí do väčšej hrudky. Táto zmes sa nazýva obnôžkový peľ. Tento peľ včely ukladajú do úľa, kde potom kvasí a zreje. Včelí peľ je hlavnou potravinou pre správny vývoj ďalších včelstiev. Včelí peľ je plnohodnotnou výživou pre vývoj zdravého jedinca a dokonalého zdravia nie len pre včely ale aj pre nás ľudí.
Čo obsahuje včelí peľ?
Bielkoviny, tuk, sacharidy, aminokyseliny, vitamíny A, B1, B2, B3, B6, C, E, K, draslík, kremík, vápnik, fosfor, síra, horčík, železo, jód, zinok, mangán a kyselina pantoténová
ÚČINKY – včelí peľ ako liek
Silne podporuje obranyschopnosť
Podporuje trávenie (zápchy, hnačky, bolesti brucha)
Podporuje rýchlosť metabolizmu
Prevencia proti kardiovaskulárnym ochoreniam (udržiava zdravé cievy a srdce)
Prevencia proti rakovine
Pomáha pri ochoreniach žalúdka
Pomáha pri cukrovke
Pomáha pri ochoreniach pečene
Zabezpečuje lepšie a rýchlejšie hojenie rán
Zlepšuje spánok
Prečisťuje organizmus
Antiseptické účinky
Eliminuje vysoký cholesterol v krvi
Spomaľuje starnutie (udržiava pružnú pokožku)
Regeneruje poškodené bunky
Podporuje krvotvorbu
Zlepšuje priebeh ochorenia kože
Široká škála využitia, resp. použitia včelieho peľu ho priam predurčujú k tomu, aby sme ho zaradili do svojho jedálničku.
Účinky – včelí peľ a chudnutie
Včelí peľ je vhodný ako doplnok pri zdravej výžive (“ako liek”) ale aj chudnutí. Účinky – Zlepší imunitu, trávenie a aj rýchlosť metabolizmu. Pokiaľ dodržíte zásady zdravého životného štýlu, tak potom peľ rozhodne pomôže v chudnutí a aj po skončení chudnutia v udržaní Vašej váhy.
Užívanie, použitie – včelí peľ
Ak nie ste alergik, tak včelí peľ konzumujte 1 až 3 krát za deň. Včelí peľ si pridávajte do čaju, nie však horúceho, zničili by ste všetky potrebné živiny, do jogurtu (rozmiešať a nechať chvíľu postáť, aby peľ pukol a uvoľnil živiny, lebo tvrdý peľ žalúdok nie je schopný spracovať) alebo zamiešať do medu. Do čaju si ku peľu pridajte aj pomer medu 1:1. Jedna čajová lyžička peľu a jedna čajová lyžička medu. Dôležité je prispôsobiť užívanie, resp. použitie včelieho peľu podľa toho, aké účinky očakávate.
UPOZORNENIE
Včelí peľ je vysoko alergénna látka. Obsahuje čiastočky peľových zrniek z kvetov rastlín, čo prezrádza aj jeho názov. Ak ste alergik, tak sa informujte u svojho lekára, či Vám konzumáciu včelieho peľu odporučí.
Liečivé účinky propolisu - prírodné antibiotikum
Propolis (včelie lepidlo) je zmesou živíc, vosku, éterických olejov a ďalších biologicky aktívnych prírodných látok. Účinný je v kombinácii s liehom, kde sa zosilňujú jeho prírodné antiseptické a antivírusové vlastnosti. Propolis zvyšuje odolnosť organizmu a urýchľuje jeho rekonvalescenciu, užíva sa v "chrípkovom období" a je vhodným pomocníkom pre ženy v prechode.
O liečivých vlastnostiach najznámejšieho včelieho produktu, teda medu, vie azda každý. No nie je to len včelí med, ktorý nám môže pomôcť pri rôznych neduhoch, ale aj o niečo menej známy propolis.
Zloženie propolisu je v každom úli, v každej oblasti a v každom ročnom období iné. Jeho farba zavisí od zdroja živice. Väčšinou je tmavohnedý, ale môže sa vyskytovať aj v odtieňoch zelenej, červenej, čiernej a bielej. Včely zbierajú potrebné prísady z dostupných zdrojov, ale keď bežné zdroje nie sú k dispozícii, používajú napríklad priemyselne vyrobený tmel. Propolis z jedného úľa preto môže mať liečivé vlastnosti, ktoré propolis z iného úľa nemá. Vlastnosti propolisu závisia od rastlinného zdroja a včelár ich nemôže ovplyvniť. To môže byť dôvodom, prečo sa propolisu pripisuje toľko rôznorodých liečivých účinkov, a znemožniť opakovanie vedeckých štúdií, ktoré sa výskumom týchto účinkov zaoberajú. Aj vzorky propolisu získané z jedného včelstva sa môžu líšiť a kontrolované klinické testy sú preto takmer nemožné.
Zdroj propolisu sa mení so zemepisnou šírkou. V miernom podnebí včely zbierajú živicu zo stromov, hlavne topoľov a do nižšej miery ihličnatých stromov. Úlohou propolisu v prírode je zaceliť rany a chrániť stromy pred baktériami, hubami a hmyzom. V tropických oblastiach včely zbierajú propolis z kvetov, hlavne klúzií, ktoré ho používajú na prilákania opeľovačov. Chemické zloženie propolisu z miernych a tropických oblastí sa líši. Typický propolis má asi 50 zložiek, 50 % tvoria živice a rastlinné balzamy, 30 % vosky, 10 % esenciálne oleje a 5 % peľ, flavonoidy, éterické oleje, vitamíny (najmä skupiny B) aj minerálne látky (vápnik, železo, či mangán a ďalšie).
Načo je dobrý? Včelí propolis je výborným prostriedkom na podporu imunitného systému, pôsobí proti rôznym mikróbom a vírusom. S obľubou sa propolis využíva pri liečbe kožných ochorení, či už akné, bradavíc ale tiež popálenín alebo rozličných zápalov na koži. Propolis urýchľuje a uľahčuje hojenie rán.
Niektoré z týchto tvrdení o účinkoch propolisu sú v súčasnosti objektom klinického výskumu a niekoľko študií sa objavilo v odbornej literatúre. Pretože chemické zloženie propolisu sa mení podľa ročného obdobia, druhu včiel a zemepisnej polohy, s výsledkami týchto výskumov treba zaobchádzať opatrne. Propolis pôsobí na imunitný systém, v závislosti od zloženia môže mať silné antibiotické a antifungálne účinky a štúdie naznačujú, že skutočne môže byť účinný pri liečbe popálenín. Je tiež objektom stomatologického výskumu, pretože existujú dôkazy, že vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam aktívne chráni pred zubným kazom a inými ochoreniami ústnej dutiny. Môže sa použiť pri liečbe áft a v Brazílii sa skúma jeho využitie pri čistení zubných kanálikov.
Časté využitie má propolis aj pri problémoch v ústnej dutine. Ak vás napríklad trápia bolestivé afty či zuby alebo zapálené ďasná, vyskúšajte si ich liečiť propolisom. Boľavé hrdlo je ďalšou záležitosťou, s ktorou si propolis dokáže dobre poradiť. V niektorých prípadoch môže propolis pomôcť aj pri problémoch s trávením. Jeho využitie je skutočne veľmi široké.
Napriek tomu, že propolis má výrazné liečivé účinky, treba sa mať na pozore. Niektorí ľudia môžu na tento včelí produkt reagovať alergicky a preto je dobré si vopred vyskúšať prípadnú citlivosť na propolis. Pokiaľ by ste chceli propolis užívať vnútorne, začínajte s menšími dávkami a taktiež sledujte reakciu vášho tela. Obzvlášť opatrní by mali byť ľudia alergickí na pele, i keď nie je pravidlom, že pri alergii na niektoré pele je propolis nevhodný.
Účinky propolisu
- anestetické - tlmí bolesť, napr. kĺbov, svalstva, zubov...
- zápaly ďasien, afty, zuby
- prírodné antibiotikum
- zlepšuje imunitu
- stimulačné - povzbudzuje imunologický systém organizmu
- antitoxické - ruší účinky niektorých jedov a bakteriálnych toxínov
- baktericídne, antivírové, antimykárne - ničí a brzdí rast baktérií, vírusov a plesní
- dematoplastické, antifilogistické - podporuje hojenie rán a pôsobí protizápalovo
- tlmí účinky škodlivého žiarenia na organizmus
S propolisom sa najčastejšie stretávame vo forme propolisovej tinktúry. Tinktúra vzniká lúhovaním surového propolisu v alkohole, jeho následným scedením a zriedením na 60% koncentráciu. Na dokonalé vylúhovanie propolisu je potrebný koncentrovaný alkohol (80% - 96%), preto nie sú v vhodné slabšie náhrady v ktorých sa propolis dokonale nerozpustí a tinktúra nie je dostatočne účinná.
Použitie propolisu
Pri všetkých interných inflamitídach vyvolávajúcich horúčkovité stavy pacienta a to viackrát denne 30 kvapiek tinktúry.
1. Pri ženskom prechode (klimaktériu) sa používa po dobu 1 roka. Pred bežne očakávanom prechode 1 krát denne 10 kvapiek tinktúry.
2. Pri zápale mužskej žľazy prostaty používa sa ako osvedčený liek 3 krát denne 1 kávovú lyžičku tinktúry do 1 dcl teplej vody.
3. Pri zvýšenom krvnom tlaku (hypertónii) používa sa 1 krát denne 30 kvapiek tinktúry večer pred spaním, až do vyliečenia.
4. Pri zápale ľadvín a pečene používame 2 krát denne 1 kávovú lyžičku tinktúry do 1 dcl teplej vody.
5. Pri angíne alebo angíne katarálnej, pri bolestiach krku, nachladnutia, chrípke a podobne dáme do 2 dcl teplej vody 1 kávovú lyžičku tinktúry a niekoľkokrát denne kloktáme.
6. Pri kurích okách, otlakoch, vredoch prikladáme na noc, na postihnuté miesto namočenú vatu v tinktúre a zaviažeme.
7. Pri liečení žalúdočných vredov alebo dvanástorníkového vredu vypijeme ráno na lačno 1 dcl teplého mlieka, do ktorého sme pridali 1 kávovú lyžičku tinktúry.
8. Lieči všetky kožné choroby dobre znášajúce lieh tým, že ich potrieme tinktúrou, choroby rýchlo miznú.
9. Voda po holení veľmi prospešná sa zhotoví tak, že do 1 dcl teplej vody dáme 1 kávovú lyžičku tinktúry a s tou si natierame pleť. Táto účinná voda po holení zabraňuje rôznym nákazám pokožky, vyčisťuje a zjemňuje pleť. Podobne sa používa aj pri ženskej kozmetike.
10. Pri pľúcnej TBC používame 3 krát denne 30 kvapiek tinktúry a 2 krát týždenne inhalujeme parou. Do ? l vody dáme 5 centl. tinktúry a zohrievame na bod varu.
11. Opitého človeka privedieme do určitej striezlivosti, keď vypije 1 dcl studenej vody, do ktorej sme pridali 1 kávovú lyžičku tinktúry.
12. Pri pliesňovom ochorení medzi prstami na končatinách a iných miestach potierame vatou namočenou v tinktúre.
13. Pri bolestiach zubov prikladáme namočenú vatu v tinktúre na boľavý zub.
14. Pri popáleninách 1. stupňa natierame postihnuté miesto tinktúrou, takže sa nevytvorí vodový pľuzgier.
15. Tak isto vyliečime staré rany a bolestivé preležaniny. Tieto najskôr umyjeme repíkovým odvarom a potom natrieme tinktúrou.
16. Tinktúra potláča rast benignových nádorov a lieči tiež rakovinu kože tým, že tieto miesta umyjeme odvarom z mesiačika záhradného, do ktorého sme pridali 1 kávovú lyžičku tinktúry.
17. Tinktúru možno použiť všade tam, kde ostatné liečivá či už rastlinného alebo syntetického charakteru sú neúčinné.
U P O Z O R N E N I E
Propolis je silný alergén, pretože obsahuje peľ rastlín. Ak ste alergik, dávajte si pozor a v konzumácií včelích produktoch buďte opatrní. Nekonzumujte ich, keď ste sami.
Niektorí ľudia sú na propolis alergickí, preto odporúčame pred použitím jednoduchý test organizmu.
Vnútornú časť lakťa alebo zápästia potrieme propolisovou tinktúrou alebo masťou.
Opakujeme 2 dni. Väčšinou sa však reakcia prejaví do pár minút.
Ak počas tejto doby koža nesčervená alebo nebadáme žiadne iné kožné reakcie môžeme
propolis používať.